balintert
Számlaszámunk: 10401983-50485453-48551010
balintert
Vision Terápia ÚJ A Pfaffenrot manuális terápia  ÚJ

Vision Terápia

Már közel egy éve intenzíven és  hatékonyan használjuk ezt a terápiát, Smita segítségével.

http://www.smitatrivedi.com/

A Vision Therapy ( VT ), angol kifejezés melynek tartalmi fordítása: látókéreg stimulációs fejlesztő tréning. Ez a program az optometria (látásvizsgálat) azon része, mely a vizuális részképességek fejlesztésével segíti látórendszerünk hatékony működését azzal a céllal, hogy:

 • fejlesszék a látási részképességeket, melyek szükségesek a jobb eredmény eléréséhez az iskolában, munkában, játékban, sportban.
 • növeljék a feladatmegoldó képességet a folyamatos vizuális erőfeszítést igénylő feladatok esetében.

Maga a vizsgálat a következő részekből áll Smitánál:

 1. általános, alapos szemészeti felmérés, amiben benne van a látóideg vizsgálata is
 2. ha talált bármilyen problémát (fixálás, szemek össze vissza állása, konvergálás hiánya, tér látás, kettős látás, stb...), akkor 1x megpróbálja azt korrigálni vagy prizmás szemüveggel, vagy csíkozott szemüveggel vagy színes szemüveggel vagy ezek kombinációival (mind a 3 szemüvegfajta nem a szemre, hanem közvetlenül az agyra hat, emiatt nagyon erős inger)
 1. kognitív látásfejlesztés, látás értés fejlesztés
 2. felméri a mozgást és mozgás közben megnézi, hogy a csecsemőkori reflexek mennyire integrálódtak, mennyire vannak jelen
 3. ezek alapján játékos feladatokat állít össze, aminek az a célja, hogy javítsa a látás értést, javítsa azt, hogy a gyerek megértse, hol van a térben, javítsa a kéz-szem koordinációt, fejlessze a két agyfélteke együttműködését
 4. ha talált meglévő csecsemőkori reflexeket, akkor reflex leépítő/integráló feladatsorokat ad még

A VT-be akkor érdemes belevágni, ha tud valaki időt szakítani arra, hogy a terápiás szemüveget feltegye a gyermekére napi 20-20 percet és közben meg is tudja figyelni a reakcióit, valamint ha a feladatokat be tudja építeni a napi programba, a feladatok hossza lehet napi 10 perctől akár 1 óra is. Valamint ez egy folyamat. Egy alkalom arra elég csak, hogy kapj egy képet arról, hogy mit lát és mit érthet abból a gyermeked. A terápia hossza 1-3 év, attól függően milyen gyorsan reagál a gyermek és milyen hatékonyan tud tanulni. Az első alkalom után a következő kontroll ideális időpontja 1 hónap, majd a 2. kontroll 3 hónap, majd ezután lehet megállapítani, hogy milyen gyakori találkozásokra lesz szükség. Az első hónap a finomhangolásról szól.


A Pfaffenrot manuális terápia bemutatása

http://www.fejlesztohaz.hu

A Pfaffenrot-féle manuális terápia, más néven szinergetikus reflexterápia, különböző fogások és nyomáspontok ingerlésének együttes hatásán alapul. A terápia a miofaszciális technika (A bőr alatti szövetek ingerlése, melyet a bőr finom elfordításával érünk el. 1.kép), az akupresszúra (2.kép), fej-, kéz-, láb-reflexmasszázs, a kiropraktika, és az oszteopátia elemeit használja.

A módszer kifejlesztője a terápiát blokkszerűen, napi kezelésekkel ajánlja. Tapasztalataink szerint azonban heti 2-3 alkalommal, hosszabb távon kivitelezve is jó eredményeket mutat. A kezelés hossza alkalmanként 15-25 perc. Az időtartam kortól és a gyermek állapotától függ.

Dr. Pfaffenrot elsősorban mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek és központi idegrendszeri sérültekenek fejlesztette ki a módszert, melyeknek egyik legfőbb tünete az izomtónus eloszlási zavara. Hasznosnak bizonyult azonban ferdenyak, enyhébb lefolyású gerincpanaszok (idegbecsípődés, ischiász, derékfájás) esetén is. Ajánlott továbbá Stroke, Parkinson, Sclerosis multiplex diagnózissal rendelkező pácienseknek. Alkalmazható Down-, és egyéb mozgást, izomtónust érintő szindrómák, illetve hiperaktivitás, egyensúlyi és szenzomotoros zavarok, tanulási problémák kiegészítő terápiájaként.

A terápia hatása a következő területeken mérhető:

 • az izom tónusa;
 • a gerincoszlop különböző rendellenességei (szkoliózis, kifózis, stb.);
 • izom és izületi rövidülések;
 • a kéz támasztó, nyújtó, hajlító funkciója;
 • a finommanipulációs tevékenységek (festés, íráskészség, stb.);
 • a lábtartás és terhelhetőség;
 • a testtartás ülő és álló helyzetben;
 • az általános mozgás- és járáskép;
 • a száj- és beszédmozgások;
 • a koordinációs képességek;
 • a figyelem, koncentráció;

További módszereink a gyógyulásban:

Vojta módszer

Lovasterápia

AAK és Bliss Alapítvány

Therasuit

Tomatis módszer

deveny

A Dévény módszer rövid ismertetése:

A módszerrel jellemzően születési oxigénhiányos gyerekeket kezelnek, ezen a területen kimagasló eredményeket érnek el azoknál a gyerekeknél, akiknek fél-egyéves kora előtt kezdtek el így fejleszteni. A DSGM minden eddigi mozgásrehabilitációtól eltérő, új szemléletre épülő rendszer. A módszer két alaptechnikája az újszülötteknél/kisgyerekeknél alkalmazott Speciális Manuális Technika (SMT) és az Esztétikus Analitikus Gimnasztika, ahol az alsó korhatár 3.5 év. Az SMT-nek hármas célja van: a. kontraktúraoldás (az izom-ínzsugorodások és letapadások föllazítása, az izom-ín- és kötőszövet természetes állapotának és ezzel működőképességének helyreállítása) b. izomhelyzet normalizálás c. direkt idegrendszeri stimuláció    

top

BHRG

www.bhrg.hu 

Lakatos Katalin a koordinátor, az Ő segítségével csütörtökön úszás napunk van.Itt nagy előrelépés volt számunkra, hogy a kedvenc gyakorlatokat követő mosolygás, feledtette a kevésbé kedvencek, okozta sírásokat.45 percben a vízben énekelve végezzük a gyakorlatokat különböző eszközök segítségével.Az első pár alkalmat végig sírtuk, de most már egyre kevesebbet sír Bálintka. Ugyancsak a BHRG.-nél kapjuk meg az okosítást is egy tündéri gyógypedagógus Szilvi által.Volt olyan nap, hogy olyan jól ment az óra, hogy nem hagytuk abba az óra végén az „oktatást”.

bhrg

HRG (mozgásfejlesztés vízben) és TSMT rövid ismertetése

Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány
A BHRG alapítvány számos területen segít a gyerekek fejlesztésében. Mozgásfejlődést tekintve a HRG (Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika) és a TSMT (Tervezett szenzomotoros tréningek) technika köthető hozzájuk, emellett egyéni és kiscsoportos prekognitív, részképesség és kognitív fejlesztést is végeznek, van logopédiai fejlesztés, oktatnak tanulástechnikát, van játéktanulás és tanácsadás. A HRG egy részletesen kidolgozott, egymásra épülő, nehezedő feladatokból álló, vízben végzett, főleg mozgásfejlesztési program. A TSMT ennek a szárazföldön végzett változata olyan gyerekek számára, akiknek valamilyen okból nem tanácsos hosszan vízben tartózkodni.

top

peto

Konduktív fejlesztés (Pető módszer) rövid ismertetése

A Pető Intézetet, tevékenységi körét és a mozgáskorlátozott gyerekek fejlesztéséhez, és a konduktorok nemzetközi képzéséhez köti a közvélemény – ennél jóval bővebb a tevékenységi körük. A konduktív szó latin eredetű, jelentése: rávezetés. A konduktív nevelés alapgondolata, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók.

top

masszazs

masszírozásával közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek.

Fordított esetben a nyomás által kiváltott fájdalom alapján következtetni lehet az egyes szerv működésbeli zavaraira. A kínai akupunktúra meridiánjai szintén energiapályák – ezek nem kimutatható ingervezető rendszerek, mint az idegkötegek vagy az erek. Itt az irányok meghatározóak, melyeken keresztül az energia továbbítódik. A talpmasszázsban kimutatható sikerek is igazolják, hogy ezek az összeköttetések léteznek.

top

szomjas vagyok

ehes vagyok

therasuit

rtms

Új utak
Az idegrendszer működése során elektromos ingereket továbbít. Az orvostudomány számos olyan módszert alkalmaz, amellyel megpróbálják a sérült idegpályák működését, vagy legalábbis a sérült elektromos ingervezetést helyreállítani. Ezek a módszerek eddig azonban csak korlátozott sikereket hoznak. Új utakat kellett keresni, és az elektromágnesesség felfedezése új lökést adott a kísérleti orvostudománynak. Igazi áttörés azonban a 80-as években következett be, tudományosan elismertté vált ugyanis, hogy a rövid ideig tartó nagyteljesítményű elektromágneses térrel aktiválni lehet a koponyán kívülről az agy és a gerincvelő bizonyos pályáit.

top

HBOT – Hyperbaric Oxigen Therapy („hiperbár kezelés”)

www.baromedical.hu

 Ez a kezelés azon alapul, hogy a kamrában 1,5 bar nyomáson oxigént juttatnak a szervezetbe. A hiperbárikus oxigénterápia (HBO) egy gyógymód, mely a szervezetben a természetes gyógyulási folyamatokat erősíti 100%-os, megnövelt nyomású oxigén belélegzésével egy speciálisan kialakított kamrában. A páciens vérének oxigénszintje a normálérték többszörösére nő, ami fontos szerepet játszik a szervezet fertőzésekkel, sérüléssel vagy a szervezetet általánosan érintő betegséggel szembeni harcában.

hiperbar

A HBO esetében az oxigén minden testnedvben feloldódik, tehát a plazmában, az agy- és gerincvelő folyadékában, a nyirokban is, ezáltal csökkent vérellátású vagy vérrel egyáltalán el nem látott szövetekbe is eljut. Ezzel a sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, mely elengedhetetlen a gyógyulás lehető legideálisabb lefolyásához. Ez egy egyszerű fájdalommentes gyógymód.

Ettől várjuk a látványos gyógyulást!

Jelenlegi célunk a szükséges anyagi forás megteremtése a Kínában történő őssejt-kezelésre.

top

Őssejtkezelés

A legújabb orvosi felfedezések közé tartozik. Míg egyes orvosok kétkedve kommentálják, hogy az őssejtterápiával javíthatók az idegrendszer sérülései és gyorsítható a beteg fejlődése, más orvosok aktívan használják ezt a módszert, és csodálatos eredményeket érnek el.
Az őssejtbeültetést különböző klinikák különböző típusú betegségeknél különféleképp alkalmazzák. Alapvetően három típusú őssejtet különböztetnek meg:

fiuk

 • az embrionális őssejt abortált embrióból vagy fetusból nyerik, ezzel érhetők el leglátványosabb eredmények, de használatának veszélyeire és az etikai problémákra sokan felhívják a figyelmet
 • a köldökzsinórvérből nyert őssejt a születés után feleslegessé váló köldökzsinórból és méhlepényből származik; kevésbé specifikus, mint az embrionális őssejt, de használatának nincsenek igazi etikai korlátai és ismert biológiai problémai
 • a felnőtt őssejtek a saját szervezetből nyert őssejtek (pl. gerincvelőből); ezek kevésbé hatékonyak mint az előzőek, használata viszont a legkevésbé problémás

A kinyert őssejteket tipikusan vagy intravénásan ültetik be (mint egy infúzió), vagy a sérülés helyét célozzák meg (pl. gerincfolyadékba (lumbárás), vagy a koponyába).

top

Tomatis módszer

www.trening-fejlesztes.hu

Mi ugyan még nem próbáltuk, de nagyon sok jót hallottunk róla. És most már nem csak az Olineknél, Varsóban elérhető, hanem Budapesten is.

Tomatis módszer bemutatása
Tomatis (1920-2001, francia fül-orr-gégész professzor) kutatásai során rájött, hogy ha a fület különböző módon ingereljük, úgy az sokoldalúan fejleszti az idegrendszert, képességeket. Ennek alapja, hogy a fül szerepe szerteágazó: hallás, egyensúly-érzékelés, vesztibuláris idegrendszer. Miután testünk ezen pontján szinte minden ideg átfut, ezzel érzékeljük testhelyzetünket a térben, ez biztosítja mindenkori egyensúlyunk megtartását, valamint a szemmozgások és a fej mozgásának kiegyenlítését.
Tomatis egy speciális készüléket fejlesztett ki, mellyel akár ugyanazokat ingereket is lehet közölni az aggyal, idegrendszerrel, mint amiket az anyaméhben élt át. Ez gyerekeknél különösen hatásos, hisz ebben az időszakban az agy fejlődése kirobbanó. Ezáltal a tréningen résztvevők lehetőséget kapnak lemaradásuk bepótlására, egy „utóérési folyamaton” mennek keresztül, „kijavíthatják” a szerzett zavarokat.
A módszer alkalmazása során segíteni lehet a megkésett beszédfejlődés, beszédhibák, beszédértés, egyensúlyi és mozgásbéli problémák leküzdését. Bővül a szókincs, javul a kiejtés, a nagy és finommozgás, a mozgáskoordináció, a térbeli tájékozódás, kialakul a ritmusérzék. Az egyes észlelési zavarok, részképességek javulása a tanulási (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia) és magatartásbéli problémák javulását, a szociális készségek fejlődését is eredményezi.
Ebben a folyamatban az anyukák aktív részvétele szükséges: felhasználjuk hangjukat az ingerterápia során, illetve a gyermekükkel együtt ők maguk is „zenét” hallgatnak: javul az anya-gyerek kapcsolat, kiegyensúlyozottabbá válnak.
A Tomatis tréningről bővebb információk a www.trening-fejlesztes.hu oldalon találhatóak, ill. a 06 30 270 33 20 telefonszámon.

© 2009 Együtt Bálintkával Alapítvány